För kommuner

Eftersom vi forskar om skolval har vi besökt många kommuner. Vi har sett hur kommuner brottas med diverse frågor och problem som är relaterade till skolvalet. Hur gör man det enkelt för vårdnadshavare att ange önskemål om skolplacering? Hur säkerställer man att ens system faktiskt respekterar vårdnadshavarnas önskemål? Hur kan man enklast och mest effektivt tillämpa sitt eget regelverk? Hur kan man utforma ett regelverk som garanterar närhetsprincipen och som samtidigt bidrar till en ökad elevblandning? Hur kan man integrera fristående skolor i systemet?

Att ovanstående frågor är svåra att besvara är inte konstigt. Man måste bland annat förhålla sig till en komplicerad forskningslitteratur, en otydlig lagstiftning och vårdnadshavare med starka viljor. Att förvaltningsdomstolar har olika tolkning av lagtexten underlättar inte situationen. Vi bestämde oss därför för att bygga en plattform som kommuner kan använda för att administrera och utveckla sina skolval.

Denna plattform har nu varit i bruk sedan skolvalet till läsåret 2018/2019. Första året genomfördes en pilot i en kommun med stor framgång. I år har plattformen, på olika sätt, använts för att genomföra skolvalen i sju olika kommuner. Målsättningen är en gemensam plattform för hela Sverige där alla skolhuvudmän (kommuner och fristående skolor) enkelt och smidigt ska kunna sköta sina skolval.

Vår plattform består av fyra moduler:

  1. En valmodul där vårdnadshavare enkelt kan logga in med BankID och registrera sina önskemål om skola. Denna modul är byggd enligt samma principer som en modern app. Varje steg är tydligt avgränsat vilket gör det enkelt för vårdnadshavare att navigera genom tjänsten. Detta, i kombination med att modulen är responsiv, gör det enkelt för vårdnadshavare att registrera sina önskemål i mobilen. Vidare uppfyller modulen relevanta tillgänglighetsnormer och är, för tillfället, översatt till nio olika språk.
  2. En placeringsmodul som givet kommunens regler, skolornas kapaciteter och vårdnadshavarnas önskemål placerar elever vid skolor. Placeringen sker med hjälp av algoritmer som är konstruerade av världsledande forskare på området men som är anpassade för svenska förhållanden och lagstiftning. Algoritmerna placerar elever i enlighet med kommunens regelverk. De elever som placeras på en översökt skola kommer att ha ”bättre rätt” till den skolan än samtliga elever som önskar bli antagna vid skolan men inte har blivit placerade där. Vidare är algoritmerna konstruerade så att vårdnadshavare inte kan ”lura” systemet. Detta innebär att det bästa en vårdnadshavare kan göra är att lista skolorna sanningsenligt, alltså i den ordning man föredrar dem. Denna egenskap gör det enkelt för vårdnadshavare att önska skolor eftersom de inte behöver fundera på hur andra vårdnadshavare agerar. Egenskapen medför också att de data som genereras i skolvalet blir tillförlitliga vilket innebär att man som kommun kan använda denna data för utvärdering och analys. Slutligen är algoritmerna, för varje givet regelverk, effektiva. Detta innebär att de, i den utsträckning det går, placerar elever vid deras önskade skolor. Algoritmerna kan hantera ett flertal olika uppsättningar av förtursregler vilket innebär att kommuner inte behöver begränsa sig till olika typer av relativa närhetsmått.
  3. En kartmodul som, baserat på kommunens adresspunktlager och vägnät, räknar ut de avstånd som behövs för att avgöra vilka elever som har förtur till vilka skolor. Modulen bygger på GIS-teknik. För kommuner som inte har tillgång till filer som beskriver vägnätet eller likande planerar vi att bygga en alternativ lösning där vår plattform kopplar upp mot ett kartverktyg online.
  4. En administrationsmodul där man enkelt kan sätta upp, följa och administrera sitt skolval. I denna modul finns det även möjlighet att kommunicera med vårdnadshavare genom brev, sms och e-post. Inom modulen finns också möjlighet för ombud att logga in och hjälpa vårdnadshavare som, av olika anledningar, har problem att registrera sina val.

Systemet kan fullt ut integrera fristående skolor i antagningen. På detta sätt kan man undvika problem med dubbla placeringar som upptäcks sent och därmed slippa hålla markant överkapacitet under en lång tid.

Man kan köpa modulerna separat men vi rekommenderar att man köper hela paketet då vi har märkt att processen blir markant mycket smidigare för både oss och de kommuner som använder vår plattform. Vår plattform är en molnlösning vilket innebär att vi kan hålla låga priser. För att det ska vara rättvist mellan små och stora kommuner är vår prissättning baserad på antal invånare i kommunen. Extra kostnader tillkommer endast för sådant som kostar oss pengar, exempelvis postförsändelser och sms.

Om ni är intresserade av vår plattform eller bara vill diskutera ert skolval är ni välkomna att höra av er till oss. Lättast når ni oss på hello@mittskolval.se. Vi ger gärna referenser till alla de kommuner vi arbetar med.